28.06.2024

Mākslīgais intelekts loģistikā - kurus risinājumus ir vērts izmantot?

Pateicoties Transmėja programmatūras integrācijai, tā automātiski publicē kravas un efektīvāk sadala pasūtījumus.

Transmeja - Marek Meskevic - LV

Transmėja ir viens no senākajiem kravu pārvadājumu uzņēmumiem Lietuvā. Uzņēmums tika dibināts 1995. gadā un šobrīd tajā strādā vairāk nekā 1200 darbinieku, un tam ir ārvalstu filiāles Polijā un Vācijā.

"Mūsu panākumu pamatā ir veiksmīgi nostiprināti principi un uz nākotni vērsta stratēģija. Mūsu darbinieki ir mūsu veiksmes stūrakmens. Kā ģimenes uzņēmums mēs piešķiram prioritāti speciālistu atlasei katrā amatā, nodrošinot saliedētu komandu, kas nepārtraukti uzlabo iekšējos procesus. Turklāt mēs saglabājam visaugstākos pakalpojumu sniegšanas standartus, veicinot ilgtermiņa attiecības un ilgtspējīgu izaugsmi." - stāsta Mareks Meškevičs (Marek Meškevič), uzņēmuma Transmāja IT direktors.

Kā izvirzāt biznesa attīstības mērķus un kā tos sasniegt?

Transmėja galvenais mērķis 2024. gadā ir optimizēt esošos procesus un automatizēt mehāniskos procesus, izmantojot mākslīgo intelektu un robotizāciju. Kādēļ izvēlēts šāds virziens?

"Inovācija ir uzņēmumu konkurētspējas atslēga kravu pārvadājumu un loģistikas nozarē." - uzskata Mareks Meškevičs. "Ieviešot jaunās tehnoloģijas, mēs optimizējam procesus, novēršam atkārtošanos un koncentrējam resursus uz sarežģītām darbībām, lai palielinātu efektivitāti. Mākslīgā intelekta (AI) integrēšana mūsu loģistikas procesos vēl vairāk palielina produktivitāti, ļaujot mums attīstīties dinamiskajā loģistikas nozarē, prognozējot pieprasījumu, optimizējot virzienus un uzlabojot kopējo lēmumu pieņemšanu."

Kā uzlabot loģistikas veiktspēju izmantojot datus?

Kopš 2005. gada Transmėja izmanto TIMOCOM produktus kā neatņemamu ikdienas operāciju sastāvdaļu.

"Mēs izmantojam TIMOCOM rīkus, lai noformētu kravas un meklētu kravas saviem transportlīdzekļiem, atrastu jaunus klientus un partnerus, kā arī pārbaudītu statistiku un tarifus" - stāsta Mareks Meškevičs - "Izmantojot šīs iespējas, mēs uzlabojam savu loģistikas efektivitāti, pieņemot pamatotus lēmumus, pamatojoties uz faktiskajiem datiem un tirgus tendencēm."

Ātrāka kravu sadale, izmantojot mākslīgo intelektu: vai tas strādā?

Lai sasniegtu savus automatizēšanas mērķus, Transmėja nolēma veikt integrāciju ar TIMOCOM, izmantojot SpotGo - gatavu interfeisu, kas ļauj paātrināt ikdienas loģistikas operācijas un padarīt tās efektīvākas. 

 "Izvēli integrēt programmatūru šādā veidā noteica nepieciešamība palielināt efektivitāti un racionalizēt pieprasījumus un transporta pasūtījumus. Tas ir viens no elementiem mūsu nepārtrauktajā ceļā uz digitalizāciju."  - stāsta Mareks Meškevičs.

Kravu piedāvājumu publicēšana, izmantojot SpotGo, tiek veikta automātiski, tādējādi ievērojami palielinot darbības efektivitāti. SpotGo pārvērš kravas datus no e-pasta ziņojumiem, tabulām vai attēliem, novēršot nepieciešamību manuāli ievadīt datus un ļaujot vadītājiem ar vienu klikšķi publicēt desmit reizes vairāk piedāvājumu nekā parasti vairākās platformās. 

"Šādas mūsu uzņēmumu sadarbības galvenā vērtība ir tā, ka tūlītēja kravu publicēšana kravu biržā ietaupa mums daudz laika un sniedz mums vairāk pārvadātāju piedāvājumu nekā parasti." - uzsver Meškevičs. "Esam gandarīti, ka varam ievērojami mazināt darbinieku stresa līmeni un sniegt viņiem labāku atbalstu, samazinot manuālu un atkārtotu uzdevumu veikšanu, ieviešot modernas tehnoloģijas. 

Automatizācija atrisina tādas problēmas kā laikietilpīgas un manuālas kļūdas, tādējādi nodrošinot, ka Transmējas piedāvājumi ātri un efektīvi sasniedz plašāku lietotāju loku, tādējādi uzlabojot konkurētspēju tirgū un optimizējot aizņemtības pārvaldību.

"Vislielāko labumu no mūsu sadarbības izjutīs uzņēmuma darbinieki. Šodien darbinieks ir ne tikai ir par 80 % ātrāks nekā iepriekš un var paveikt darbu vairākas reizes ātrāk, bet, pats galvenais, viņš var veikt darbu bez stresa un daudz vienkāršāk. Mēs apzināmies, cik grūti mūsdienās ir noturēt labus darbiniekus, jo kvalificētu speciālistu trūkums kļūst arvien lielāka problēma. Atsevišķās Eiropas Savienības valstīs tuvāko 10 gadu laikā šī problēma būs vēl lielāka nekā profesionālu autovadītāju trūkums." - SpotGo līdzdibinātājs Daniels Gvozdovičs (Daniel Gvozdovič) piebilst - "Transmėja izvēlētais virziens, ieviešot inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus, tostarp mākslīgā intelekta asistentus, liecina par uzņēmuma tālredzību un spēju pielāgoties dinamiskām tirgus izmaiņām. Esmu pārliecināts, ka šis ir tikai sākums ceļā uz mūsu partnera turpmākajiem panākumiem."

Kādus citus procesus var uzlabot, izmantojot automatizāciju un mākslīgo intelektu?

Efektīva kravu pārvadājumu pakalpojumu piedāvāšana ir obligāts priekšnoteikums ikvienam loģistikas pakalpojumu sniedzējam, kas vēlas būt atzīts šajā nozarē.  Tomēr ar to Mareka Meškeviča uzņēmuma plāni loģistikas sistēmu integrācijas jomā nebeidzas. Transmėja pašlaik strādā pie galveno procesu digitalizācijas:

  • Transportlīdzekļu parka izmantošana: efektīvi saskaņot pieejamās kravas ar transportlīdzekļiem, līdz minimumam samazinot tukšo nobraukumu un maksimāli palielinot transportlīdzekļu parka izmantojumu.

  • Dokumentu pārvaldība: visa procesa digitalizācija - no sākotnējā pieprasījuma pa e-pastu līdz rēķina izrakstīšanai. Mērķis ir digitalizēt visu dokumentācijas plūsmu, izmantojot tehnoloģiju kombināciju, tostarp SpotGo AI, kas atpazīst dokumentus un ievada tos mūsu TMS sistēmā. 

  • Sūtījumu uzraudzība: reāllaika sūtījumu statusa atjaunināšana, palielinot pārredzamību un samazinot manuālo pārbaužu skaitu.

  • Izmaksu un maršruta optimizācija: izmantojiet maršruta plānošanas un izmaksu aprēķināšanas rīkus, lai atrastu efektīvākos maršrutus un precīzi aprēķinātu transporta izmaksas.

  • Integrācija ar klientiem: nodrošināt netraucētu datu pārsūtīšanu un samazināt dubultas ievadīšanas nepieciešamību, uzlabojot koordināciju un samazinot kļūdu skaitu.

  • Izsoļu pārvaldība: veicināt digitālo izsoļu procesus, lai nodrošinātu ilgtermiņa transporta partnerus, saglabājot piegādes ķēdi noturīgu pret sarežģījumiem.

"Mēs uzskatām, ka mākslīgais intelekts ir galvenais spēks mūsu nozarē, un uzskatām, ka šīs tehnoloģijas integrēšana mūsu procesos palielinās mūsu veiklību, ātrumu un nodrošinās mūsu darbiniekus ar pareizajiem rīkiem, kas galu galā veicinās lielāku produktivitāti un apmierinātību ar darbu." - skaidro Mareks Meškevičs.

Trīs iemesli lepnumam: komanda, transportlīdzekļu parks un inovācijas

Poliju un Baltijas valstis dēvē par Eiropas pārvadājumu centru. Konkurence kravu pārvadājumu un loģistikas pakalpojumu nozarē ir ārkārtīgi liela, tāpēc daudziem uzņēmumiem ir svarīgi izcelties, lai izdzīvotu. Pateicoties atvērtībai inovācijām un drosmei izvēlēties nestandarta un uz nākotni orientētus risinājumus, uzņēmumam ir stabila pozīcija tirgū, un Transmēja zīmols ir atzīts ne tikai vietējā tirgū.

"Mēs lepojamies ar savu profesionālo komandu, savu kravas transportlīdzekļu parku un apņemšanos ieviest inovācijas. Šie aspekti stiprina pārliecību par mūsu un mūsu partneru panākumiem nākotnē. Nepārtraukti ieviešot modernas tehnoloģijas un uz mākslīgo intelektu balstītus risinājumus, mēs nodrošinām efektīvus, uzticamus un nākotnes prasībām atbilstošus loģistikas pakalpojumus." - rezumē Mareks Meškevičs. 

"Ņemot vērā, ka mūsu pasaule mainās ārkārtīgi strauji, neīstenot jaunās tehnoloģijas ir tas pats, kas apstāties sprinta skrējiena vidū. Sacensības ir sākušās un tehnoloģiju attīstība neapstājas - tie, kas nerisina automatizācijas izaicinājumu, riskē palikt aiz muguras, kamēr konkurenti ar mūsdienīgiem risinājumiem gūst pārsvaru." - piebilst noslēgumā TIMOCOM Polijas biroja direktors Deniss Pasala.

Lejupielādēt preses relīzi
Uz sākumu