29.01.2021

TIMOCOM transporta barometrs: kravu bums gada beigās

2020. gada decembrī par spīti koronavīrusam rekorddaudz pārvadājumu

kravu bums gada beigās

Ceturtais koronavīrusa pandēmijas iezīmētā gada ceturksnis parādīja turpmāku situācijas uzlabošanos. TIMOCOM transporta barometrs, kura aprēķinos izmanto pārvadājumu datus par 44 Eiropas valstīm, tajā uzrāda par 9 procentiem vairāk kravu nekā 2020. gada iepriekšējā ceturksnī. Lai arī tika novērots kravas piedāvājumu samazinājums oktobrī (-4 %) un novembrī (-28 %) salīdzinājumā ar septembri, kas bija neticami aktīvs mēnesis (+70 %), nozare decembrī jau atkal uzrādīja ievērojamu atkopšanos. Kravu apjoms atkal pieauga par vairāk nekā 18 procentiem salīdzinājumā ar apjomu iepriekšējā mēnesī. Šis pieaugums īpaši ievērojams ir tādēļ, ka decembrī bija gandrīz par 1,5 miljoniem vairāk kravas piedāvājumu nekā 2020. gada novembrī. Tas ir satriecošs apjoms, jo parasti gada pēdējais mēnesis ir mierīgāks nekā iepriekšējie.

Šis bija nemierīgs gads, ko iezīmēja koronavīrusa pandēmija, tomēr pēdējais ceturksnis noslēdzās ar līdz šim lielāko kravu skaitu. TIMOCOM transporta barometrs uzrādīja par 9 procentiem vairāk kravu nekā 2020. gada trešajā ceturksnī. Kopsummā, par spīti pandēmijas izraisītajām spēcīgajām svārstībām, 2020. gadā kravu piedāvājumu skaits salīdzinājumā ar 2019. gadu bija par 8 procentiem lielāks.

Labāki rādītāji nekā iepriekšējā gadā, neskatoties uz koronavīrusu

Aizvadītajā 2020. gada pēdējā ceturksnī bija par 53 procentiem vairāk kravas piedāvājumu nekā šai pašā ceturksnī 2019. gadā, un tas ir panākts pat ar to, ka oktobrī un novembrī rādītāji bija samērā zemi. Piemēram, 2020. gada oktobrī tika ievadīti vairāk nekā 10 miljoni kravas piedāvājumi tāpat kā tā paša gada septembrī. Turklāt, skatoties visa 2020. gada griezumā, tieši attiecībā uz oktobri, novembri un decembri redzamas vislielākās izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Procentuālā attiecība pret šo pašu 2019. gada ceturksni ir šāda: oktobrī — 43 %, novembrī — 47 % un par 76 % decembrī vairāk kravas piedāvājumu nekā 2019. gada attiecīgajos mēnešos.

Kopumā TIMOCOM transporta barometrs aizvadītā gada laikā uzrāda augstu svārstīgumu, kas iet roku rokā ar atsevišķiem ievērojamiem atkopšanās periodiem. Nozīmīgs veicinošs faktors bija dažādie izolācijas periodi, kas bija aktuāli visā Eiropā. Piemēram: kravas piedāvājumi pārvadājumu maršrutiem no Vācijas uz Franciju aprīlī samazinājās par 84 procentiem un vēlreiz 67 procentu apjomā salīdzinājumā ar šo periodu 2019. gadā notika maijā. Stingras izolācijas režīmu mīkstināja maija vidū, kā rezultātā pieprasījums auga jūnijā, sasniedzot par 16 procentiem vairāk kravu nekā šai pašā mēnesī gadu iepriekš. Kopsummā, par spīti pandēmijas izraisītajām spēcīgajām svārstībām, 2020. gadā kravu piedāvājumu skaits salīdzinājumā ar 2019. gadu bija par 8 procentiem lielāks.

Decembris bija aktīvs mēnesis Vācijā

Vācijā tendence ir līdzīga kā Eiropā kopumā. Laikā no 2020. gada oktobra līdz decembrim Vācijā bija par 9 procentiem vairāk kravas piedāvājumu salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni un par 62 procentiem vairāk nekā 2019. gadā laikā no oktobra līdz decembrim. Salīdzinājums ar iepriekšējiem mēnešiem izskatās šādi: oktobrī — -8 %, novembrī — -38 % un decembrī — 38 % kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Vācijā kravu tirgus izaugsme, ja salīdzina ar šo pašu ceturksni 2019. gadā, izskatās šādi: oktobris — 53 %, novembris — 47 %, savukārt decembrī iespaidīgs pieaugums 89 % apmērā. Parasti decembris ir mierīgāks mēnesis, taču šogad tas pārspēja pat 2019. gada aktīvāko mēnesi septembri ar aptuveni 1 procentu vairāk kravas piedāvājumu.

 

Atkopšanās atsevišķās valstīs

 

Pandēmija spēcīgi ietekmēja arī atsevišķus maršrutus starp TIMOCOM transporta barometrā ietvertajām valstīm. Kopumā un līdzīgi kā visā Eiropā decembris bija ļoti aktīvs mēnesis, kas gadu noslēdza uz spēcīgas nots. Viens no šādiem tiešām pamanāmiem piemēriem ir imports no Austrijas uz Vāciju, kas 2020. gada pēdējā ceturksnī pieauga vidēji par aptuveni 175 procentiem salīdzinājumā ar 2019. gada šo pašu ceturksni (oktobris — 114 %, novembris — 235 %, decembris — 175 %). Transporta barometrs reģistrēja arī spēcīgu izaugsmi no Itālijas uz Vāciju transportēto kravu jomā (oktobris — 58 %, novembris — 128 %, decembris — 139 %). Visticamākais šīs situācijas iemesls ir dramatiskā situācija Itālijā koronavīrusa pirmā viļņa laikā. Gada otrajā pusē tirdzniecība starp Itāliju un Vāciju atkal iegāja sliedēs. Preču transports, kas nevarēja notikt otrā ceturkšņa laikā, tika veikts gada turpmākajā gaitā.

 

Rumānija iepaliek

 

Diemžēl Rumānija 2020. gada noslēdzošajā ceturksnī nepiedzīvoja tādu pat spēcīgu atkopšanos. Kravas piedāvājumu skaits 2020. gada decembrī tiešām palielinājās, piemēram, starp Vāciju un Rumāniju, taču tas nebija pietiekams, lai būtiski ietekmētu negatīvo tendenci. Detalizētāk apskatot situāciju salīdzinājumā ar tiem pašiem mēnešiem gadu iepriekš, redzams, ka oktobrī kravas piedāvājumu samazinājums bija 40 %, novembrī — 42 % un decembrī — 10 %. Līdzīgi skaitļi redzami arī attiecībā uz kravu pārvadājumiem no Polijas uz Rumāniju. Šajā gadījumā un pretstatā vispārējai Eiropas tendencei rādītāji decembrī bija zemāki (oktobris — -35 %, novembris — -15 %, decembris — -32 %).

 

"FreightTech" kravas pārvadājumu tehnoloģiju uzņēmums TIMOCOM ir izmantojis transporta barometru kopš 2009. gada. Ar to tiek analizētas kravas biržā reģistrētās pieprasījuma un piedāvājuma tendences 44 Eiropas valstīs, kas tiek integrētas Smart Logistics System platformā. Vairāk nekā 135 000 lietotāju katru dienu ģenerē līdz pat 750 000 starptautisko kravu un transportlīdzekļu telpas piedāvājumu. Sistēma palīdz vairāk nekā 45 000 TIMOCOM klientu gudri, droši un vienkārši sasniegt savus loģistikas mērķus.

Vairāk informācijas par TIMOCOM jūs atradīsiet tīmekļvietnē www.timocom.lv

Lejupielādēt preses relīzi
Uz sākumu